Koken kan soms best saai of zelfs stressvol aanvoelen. Vooral na een lange dag op kantoor of als je moet improviseren met wat er in de koelkast ligt. Maar wist je dat met een paar simpele aanpassingen je koken niet alleen makkelijker, maar ook leuker wordt? Ik probeerde laatst drie hacks uit die mijn keukenritueel totaal omgooiden – althans, voor de dagen dat ik niet te beroerd ben om te koken. Misschien werkt het voor jou ook, misschien niet helemaal. Laten we kijken.
1. Investeer in een goede timer – en negeer ‘m soms
Op maandagochtend hoorde ik een podcastspecialist zeggen dat een simpele keukenwekker je meest onderschatte vriend kan zijn. Ik dacht eerst: “wat moet een timer nou anders doen dan aftellen?” Maar bleek: je kunt ‘m niet alleen strikt gebruiken, maar ook losser. Bijvoorbeeld, zet ‘m op de maximale kooktijd, maar kijk tussendoor – soms is je gerecht al klaar. Heb je ‘m aanstaan, dan blijf je minder hangen op je telefoon en vergeet je niet de pan aan te zetten.
En natuurlijk, soms gaat het mis. Broodje verbrand, saus tot slapte gekookt, maar hé, dat hoort erbij. Mijn buurvrouw gebruikt altijd zo’n vintage timer, en ze zweert erbij. Misschien moet jij dat ook een kans geven.
2. Gebruik kruidenmixen, of liever: maak ze zelf
In de supermarkt zie je een zee aan kruidenmixen – soms handig, soms te zout of juist flauw. Wat ik leerde tijdens een workshop bij een lokaal kruidenwinkeltje in Utrecht is om je eigen mix te maken. Meng gedroogde oregano, wat paprika, knoflookpoeder en een snufje chili – klaar is je basis. Gooi ze in een potje en je hebt altijd smaakmakers klaarstaan, zonder al dat toegevoegde zout of smaakversterkers.
Deze hack zorgt ervoor dat koken minder saai wordt – want het prikkelt je creativiteit en geeft gerechten meteen dat beetje extra pit. Plus, je vrienden zullen denken dat je een keukenprins(es) bent… tenminste, als je ze uitnodigt natuurlijk.
3. Maak ruimte in je koelkast voor de ‘ready to go’ ingrediënten
Dit klinkt simpel, maar hoeveel keer sta je voor de koelkast en geen idee wat je wilt maken? Ik heb maanden geleden een apart bakje ingericht met gewassen salade, gesneden groenten en wat gekookte quinoa of bulgur. Zo een soort ‘meal prep corner’. Je hoeft dan alleen nog olie, wat kruiden en een ei of vis erbij te pakken – klaar is kees.
Mijn collega vertelde dat ze dit systeem gebruikt en dat de motivatie om te koken daarmee enorm stijgt (en ook het zin hebben om gezonde keuzes te maken). Je kunt dit gewoon bij Albert Heijn doen met verse groenten of bij de markt hier om de hoek in Amsterdam. Echt, probeer het een weekje – je zult zien, het scheelt tijd en ergernis.
Tot slot
Koken hoeft niet te voelen als een verplicht nummer of een hindernisbaan. Met kleine aanpassingen – zoals een goede timer, een eigen kruidenmix en een georganiseerde koelkast – maak je het allemaal een stuk aangenamer. Vooral als je regelmatig denkt “wat zal ik nu weer eten?”
Probeer het uit en vertel in de comments wat voor jou werkt of juist niet. Misschien heb jij nog zo’n hack die hier niet staat, maar wel gouden is. In ieder geval, eet smakelijk!