5 keukentips die je leven makkelijker maken – mis deze nooit!

kitchen hacks easy cooking tips

Je kent het wel: hup, je probeert snel een maaltijd in elkaar te draaien en opeens is het chaos in de keuken. Veel tools, onhandige bewegingen en uiteindelijk toch weer die vertrouwde prullenbak vol met verspilde ingrediënten. Wellicht heb je ze al gehoord, die keukentips die zogenaamd wonderen doen. Maar ik deel er vandaag vijf die ik zelf regelmatig gebruik – en ze schelen echt tijd (of toch stress). Misschien zit er wat voor jou tussen.

1. Gebruik ijsblokjes om kruiden langer vers te houden

Een tip die ik drie weken terug van een collega hoorde. Knip verse kruiden klein, doe ze in een ijsblokjesvorm, vul het aan met olijfolie en vries in. Zo heb je altijd smaakmakers bij de hand voor je pasta, soep of een snelle marinade. Scheelt dat je niet elke week een verse bos hoeft te kopen die vervolgens half wegrot.

fresh herbs ice cubes kitchen

2. Snijd groenten slimmer met een mandoline

Misschien klinkt het als zo’n keukenspeeltje dat stof ligt te vergaren, maar geloof me – een mandoline kan je snijwerk in no-time verbeteren. Snijd je aardappels, courgette of wortels flinterdun en egaal. Handig voor gratins, chips of salades. Alleen oppassen met je vingers, dat ik maar alvast waarschuw.

3. Gooi nooit meer citroenschil weg

Mijn schoonmoeder spoelt citroenschil altijd af en gooit ze in een potje in de vriezer. Zodra er een voorraadje is, gebruikt ze het voor zelfgemaakte limonade of roostert het mee met groenten om extra frisheid te geven. Kan me niet voorstellen dat dat voor iedereen werkt, maar het is een fijne manier om niet alles weg te gooien.

lemon peel kitchen reuse ideas

4. Pannenlap vervangen door siliconen matje

Ik was er lang een beetje te lui voor, maar zo’n siliconen matje is echt een held in de keuken. Je kan ‘m gebruiken als hittebescherming, maar ook fijn om beslag te mixen zonder extra bakjes vies te maken. En schoonmaken is een fluitje van een cent – gewoon onder de kraan afspoelen.

5. Investeer in een goede mandoline of juliennesnijder

Oké, klinkt als herhaling, maar ik meen het – een juliennesnijder bespaart tijd én maakt je gerechten veel aantrekkelijker uitzien. Mijn buurman zweert erbij voor z’n pokébowl-avonden. Eerlijk, het lijkt misschien overbodig, maar die dunne reepjes groenten geven gewoon een ander effect.

Bonus: Houd je snijplanken fris met citroen en zout

Deze tip ken je misschien, maar ik blijf ‘m toepassen. Strooi zout op je houten snijplank, wrijf er een halve citroen over en spoel af. Niet alleen ruikt het lekker, het helpt ook tegen nare geurtjes en bacteriën. Kan geen kwaad om zo eens in de week te doen.

Dus, welke tip ga jij proberen? Of mis je nog iets uit deze lijst? In ons appgroepje werd laatst nog gesproken over magnetische messenhouders, maar dat ga ik binnenkort zelf testen. Laat weten – misschien heb jij ook zo’n keukentrucje dat niet iedereen kent, zou leuk zijn om te horen.

Oh, en als je hier iets aan hebt gehad – share it verder. Keukenstress heeft niemand nodig, toch?