We hebben ze allemaal – van die momenten in de keuken waarop het voelt alsof alles tegenzit. Vlees te taai, groenten té zacht, of die eeuwige vraag: wat maak ik eigenlijk vanavond? Je bent niet de enige, geloof me. maanden terug las ik een artikel over simpele hacks die mijn keukenleven net iets lichter maakten. Sindsdien probeer ik een paar trucs uit, en ja, sommige werken echt. Misschien helpt het jou ook wel!
1. Snijd je groenten in één keer
ik merk dat als ik mijn groenten direct nadat ik ze koop snijd en bewaar in afgesloten bakjes, koken de rest van de week een stuk sneller gaat. En nee, ze worden niet meteen zuur. gewoon in de koelkast en klaar.
2. Gebruik een citroen om je handen fris te houden na het snijden van ui of knoflook
mijn moeder zweert erbij, en geloof het of niet – het werkt echt. een halve citroen even over je handen wrijven voorkomt die nare geur. je kunt het ook meteen in je salade gebruiken, dus wat wil je nog meer?
3. Kook pasta met zout zodat het water naar zee smaakt
net als mijn buurvrouw zegt ze altijd: “Als je pasta niet genoeg zout heeft, smaakt het nergens naar.” Dus ik doe sinds kort extra zout erin – best een verschil.
4. Gebruik restjes bouillon van groente of kip voor een smaakvollere soep
bijna weer weggegooid een keer, tot ik me bedacht dat bouillon restje de basis kan zijn van een snelle soep of risotto. gooi er wat groenten en mensen je eten ineens een stuk interessanter.
5. Probeer een drukpan voor harde groenten en stoofvlees
ik was er altijd huiverig voor, maar die dingen schelen serieus tijd. Ik heb een goedkope van de Xenos en gebruik ‘m zeker 2 keer per week. het is niet voor iedereen, maar toch.
6. Koel je wijn voordat je gaat koken, maar niet te koud
klinkt raar, maar koelere wijn smaakt beter tijdens het koken, zeker als je in de zomer staat te bakken. net even anders dan kamertemperatuur. je bent er zo aan gewend.
7. Bewaar verse kruiden in een glas water zoals bloemen
meestal doe ik dat met peterselie of koriander, maar collega vertelde dat bieslook er spotgoedkoop langer door blijft. Niet zeker of het écht werkt voor alles, maar probeer het eens.
8. Investeer in een goede scherp mes
ik had lang goedkope messen die allemaal bot werden. Sinds ik voor een stel van Zwilling ging – dat snijden is zoveel fijner, veiliger zelfs. Misschien overkill, maar het scheelt echt.
9. Maak een wekelijkse planning met de producten van de lokale markt
bij ons in Rotterdam Zuid helpt het om te kijken wat er die week vers is en je menu daarop aan te passen. Makkelijker én goedkoper. Bovendien leer je nieuwe recepten doordat je iets nieuws probeert. aanrader dus.
In het kort: die kleine tweaks – citroen op je handen, groente meteen snijden, goede messen – maken koken minder gedoe. m’n keuken wordt er een stuk minder stressvol van, ook al gaat natuurlijk niet altijd alles perfect. Maar hé, dat is nou koken toch? Probeer een van deze tips en laat weten wat jou het meeste geholpen heeft, ik ben benieuwd!