Ken je dat gevoel: je bent druk aan het koken en voor je het weet, ligt de hele keuken vol met snijplankjes, schillen en gemorste saus? Het gebeurde mij vorige week weer — ik dacht, laat ik het dit keer eens anders aanpakken. Want ja, rommel in de keuken is onvermijdelijk, maar dat betekent niet dat het een oorlogssituatie hoeft te worden.
In dit artikel deel ik een paar simpele maar slimme trucjes die me echt helpen de boel overzichtelijk en schoon te houden tijdens het koken. Misschien klinken ze bekend, misschien ook niet — in ieder geval werkt het voor mij hier in Nederland, en misschien voor jou ook.
1. Voorbereiding is key
Ik weet, dat hoor je overal. Toch zit ’m hier de kracht echt in. Alles wat je eerder klaarmaakt — groentes wassen, snijden, kruiden afwegen — voorkomt dat je tijdens het koken met kleffe handen allerlei dingen opzoek moet gaan. M’n collega zegt altijd: “Bereid alles voor, dan kook je relaxter.” En ik geloof dat wel.
Dus: leg alle ingrediënten klaar, zet afvalbak of compostemmer binnen handbereik, en heb een paar schone theedoeken bij de hand. Werkt ook fijn om een grote snijplank extra achter de hand te hebben — zo verschoon je tijdens het snijden makkelijk zonder dat het rommelig wordt.
2. Minimaliseer je werkvlak
Vrij kleine keukens zoals die van mij bij ons thuis in Amsterdam kunnen snel verstopt raken. Daarom probeer ik altijd maar met zo min mogelijk spullen tegelijk te koken. Dat betekent dus: haal niet je hele servieskast overhoop, maar alleen wat nodig is.
En ja, na elk gerecht even snel afwassen helpt ook echt. M’n vriendelijke buurvrouw maakt er altijd een grapje van: “Je keuken is zo georganiseerd, daar kun je bijna op tafel eten!” Nou, laten we dat proberen, toch?
3. Schoonmaken tijdens het koken? Ja, echt!
Ik hoorde laatst dat professionele koks soms zeggen: “Je schoonmaken is zo goed als koken.” Erg waar, al voelde het eerst als een extra last. Toch is het handig om tussendoor even afwas te doen, de snijplank af te spoelen of gemorste vlekken aan te pakken.
Misschien ben ik gewoon een uitzondering, maar als je het opspaart tot het einde, duurt het veel langer en wordt het een tijdje waar je tegenop ziet. Probeer gewoon een keer of twee de keuken te ‘resetten’ tussendoor. Het scheelt je achteraf een hoop frustratie.
4. Gebruik afdekmateriaal en bakken slim
Heb je net je favoriete keukenblad schoongepoetst, dan wil je natuurlijk niet direct weer een vlek erbij. Probeer daarom een bakje of schaal onder ingrediënten te zetten die uitlekken. Of gebruik een snijplank met opvangrand. Zelf ben ik geen fan van teveel plastic, maar soms is het gewoon handig.
Ook handig: bewaar bepaalde ingrediënten al in een hersluitbare bak voordat je ze gebruikt. Dat voorkomt vuil en scheelt hoeveelheid afval die rondvliegt.
Tot slot
Oké, ik geef toe dat mijn keuken hier en daar nog wel eens een slagveld is na een uitgebreide maaltijd, vooral als we met vrienden eten — maar met deze tips blijft het in ieder geval beter te behappen. Misschien werkt het voor jou ook, of heb je zelf nog geheime stappen? Vertel het zeker hieronder in de reacties, ik ben benieuwd wat jullie doen tegen die onvermijdelijke rommel.
Verder wens ik je simpel en vooral lief koken toe, zonder dat je daarna een week bezig bent met opruimen. Mij heeft het al een paar keer gered — en misschien jou straks ook wel.