Ken je dat gevoel — je wil lekker eten maken, maar in de keuken ben je vooral aan het rennen en vliegen? M’n buurvrouw zei laatst zelfs: “Koken voelt soms als een soort sprint, maar dan zonder finish.” Herkenbaar, toch? Nou, ik heb wat tips verzameld die hopelijk helpen om die chaos een beetje te temperen. Misschien ken je ze al, misschien ook niet — in ieder geval, het scheelt stress en dat kunnen we allemaal gebruiken.
1. Organiseer je ingrediënten vooraf
Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar maanden geleden stond ik nog met een halve keuken overhoop omdat ik tijdens het koken ontdekte dat ik de ui was vergeten snijden. Sinds ik gewoon alles alvast klaarzet — gesneden groente, specerijen, kruiden — voelt koken veel rustiger. In de horeca noemen ze dat ‘mise en place’, en het werkt echt. Probeer het een keer uit, misschien is het de moeite waard.
2. Gebruik een timer (en nee, niet alleen voor de pasta)
Jan vertelde me laatst dat hij zonder timer de pan koken gewend is te vergeten, en dan sta je met aangebrande rijst ofzo. Snap ik goed, want ik vergeet het ook nog weleens. Pro-tip: zet verschillende timers voor elk onderdeel van je gerecht. Dan kun je ondertussen iets anders doen, bijvoorbeeld keukenkastjes opruimen of appjes beantwoorden. Handig én minder stress.
3. Investeer in goede snijplanken en messen
In onze keuken staan nu drie soorten snijplanken — voor groente, vlees en brood. Dat scheelt gedoe en vies worden, vooral met zon miezerige winterlucht buiten. En messen… ja, je hoeft niet meteen de duurste te kopen, maar als het mes bot is, gaat het alleen maar frustreren. Snoeihard geleerd, echt waar.
4. Plan je maaltijdweek vooruit
In ons buurtcafé hoorde ik dat steeds meer mensen hun weekmenu plannen. Dat klinkt saai, maar het scheelt weg naar de winkel, keuzestress en geld uitgeven aan impulsaankopen. Iets met boodschappenlijsten maken — ik ben er sinds kort ook mee begonnen en het scheelt echt gedoe. Misschien moet ik die lijst trouwens regelmatig checken, want laatst liep ik toch weer met vergeten tomaatjes de winkel uit.
5. Maak extra porties en vries ze in
Dikke tip voor wie net als ik soms te weinig tijd of zin heeft om te koken: maak wat je kookt meteen extra. Ik vries porties soep en pasta in, dan heb ik altijd iets klaar voor drukke dagen. Het kost me weinig moeite en is vaak gezonder dan die standaard magnetronmaaltijd. Misschien werkt het ook voor jou — of misschien niet, hoe dan ook, het scheelt stress.
Bonus: Wees niet bang om te experimenteren
Natuurlijk, zo planmatig mogelijk koken helpt enorm, maar soms loopt het in de keuken anders dan verwacht. Dat gebeurde mij ook onlangs — ik vergat bleekselderij, had alleen paprika. Dus ik gooide het maar bij elkaar en verrassend genoeg… viel het best mee! Wellicht ben ik geen chef, maar koken hoeft niet perfect te zijn om lekker te zijn.
Dus, wat dacht je? Wil je deze week eens proberen om één of twee van deze tips in praktijk te brengen? Laat weten welke voor jou werken — ik ben benieuwd hoe jij het doet of wat jij nog aan tips hebt. In onze volgende kookrondje in het café kan ik vast nog wat leren.