Deze keukentips bespaar je uren – waarom wist ik dit niet eerder?

efficient kitchen knife chopping vegetables

We weten allemaal dat tijd in de keuken kostbaar is, zeker als je gezin hebt of na een lange werkdag nog moet koken. Toch bleef ik maar stuntelen met messen die bot waren en pannen die aanbakken. Op een of andere manier ontdekte ik pas laatst deze simpele keukentips die me letterlijk uren schelen. Hoe kon ik dit niet veel eerder weten? Misschien komt het doordat iedereen altijd praat over dure gadgets, terwijl het veel simpeler kan.

1. Gebruik een schilmesje om je gember snel te schillen

Het klinkt suf, maar een goedkoop schilmesje werkt veel beter dan een lepel gember schillen, zoals ik jarenlang deed. Met het mesje kun je ook makkelijk de moeilijke hoekjes pakken zonder veel verspilling. Mijn moeder zuchtte toen ik het haar vertelde – “dat doen we zo al jaren”, zei ze. Nou ja, beter laat dan nooit…

kitchen knife peeling ginger

2. Snijd je groenten met de ‘rocking motion’

Ik heb maanden met hak- en snijtechnieken lopen worstelen totdat een collega tijdens de lunch een korte demo gaf van de ‘rocking motion’. Je houdt het mes lichtjes schuin en wiegt het heen en weer – efficiënt en veiliger dan hakken als een gek. Misschien ben ik traag, maar het voelt echt alsof ik minder fouten maak en sneller ben. Probeer het eens!

3. Investeer in een goed houten snijplank – maar niet zo groot

Bij Albert Heijn zag ik laatst die grote snijplanken die bijna een tafel vervangen. Ik dacht “wow, ideaal voor veel snijwerk” – totdat ik er rekening mee kreeg dat zo’n uitgebreid ding lastig schoon te maken is en vaak te zwaar om snel even neer te zetten. Een plank van middelgroot formaat, die je makkelijk schuift en wast, werkt voor mij beter. Mijn buurman vertelde dat hij gewoon twee kleine combineert, afhankelijk van wat hij gaat snijden. Slim!

wooden cutting board kitchen countertop

4. Gebruik siliconen deksels en herbruikbare zakjes

Misschien klinkt dit al bekend, maar ik had pas onlangs silicone deksels gekocht voor restjes bewaren. Geen vliezen meer of folie die scheurt, en je hebt ze in allerlei maten. Ook herbruikbare zakjes zijn een uitkomst. Mijn zus gebruikt ze al jaren voor groenten bewaren – zo blijft alles lang vers en je bespaart flink op plastic. Het voelt een beetje als een kleine revolutie in mijn koelkast.

5. Laat je pannen nooit droogstaan na het wassen

Dit klinkt logisch, maar ik heb er toch een handje van om pannen pas uren later af te drogen. Het gevolg? Vieze plekken en vlekken die je er niet makkelijk vanaf krijgt. Gewoon direct afdrogen met een zachte doek – ben je binnen 2 minuten klaar en je pannen zien er uit als nieuw. mijn vriendin die elke dag kookt zweert erbij, misschien is het gewoon een kwestie van discipline.

Waarom wist ik dit niet eerder?

Goede vraag. Misschien ligt het aan het feit dat er zoveel kookvideo’s en tips zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Of misschien was ik gewoon te lui (schuldig). Maar hé, het kost je amper moeite en het bespaart je zo veel tijd en frustratie. Het voelt bijna gek dat zoiets simpels mijn kookleven kan veranderen, al is het maar een beetje.

Probeer het zelf eens uit

In ons chatgroepje werd deze week ook nog besloten om een keukentips-uitdaging te starten – iedereen deelt z’n beste ‘life hack’ voor inkeuken. Dus, mijn advies: pak een schilmesje, probeer die ‘rocking motion’ en kijk wat het je oplevert. Misschien loopt jouw buurman er dan ook straks mee te pronken.

Heb je zelf nog een keukentip die ik écht moet weten? Drop het in de reacties, ik ben benieuwd. Wie weet bespaar jij dan nog meer tijd – of eindig ik straks weer als slowpoke.