Zo snijd je uien zonder tranen: de truc die iedereen moet kennen

cutting onions without crying kitchen

Uien snijden en dan dat standaard tranendal — wie kent het niet? Het lijkt haast onvermijdelijk, maar maandje drie terug ontdekte ik een simpel trucje dat echt verschil maakt. Eerlijk gezegd, eerst dacht ik dat het gewoon geluk was, maar inmiddels pas ik het altijd toe. In onze chat over koken merkte ik dat veel mensen het nog niet wisten, dus dacht ik: tijd om dit te delen!

cutting onions without tears

Waarom krijg je tranen bij het snijden van uien?

Misschien weet je het, maar even in het kort: uien bevatten een stof die, zodra je snijdt, vrijkomt en in aanraking komt met je ogen, je tranen doet aanmaken als verdediging. Dat stofje heet syn-propanethial-S-oxide. Doe je niks, dan is huilen onvermijdelijk. Best frustrerend natuurlijk — vooral als je net een nieuwe mascara op hebt of gewoon niet wilt lopen snotteren in de keuken.

De truc die het huilen stopt

Deze tip is zó simpel, ik vraag me af waarom niemand het me eerder vertelde. Probeer je ui eerst even te koelen in de koelkast. Makkelijk te onthouden, toch? De koude zorgt ervoor dat de enzymen die het tranendrekende gas maken, veel trager reageren.

Een collega uit Amsterdam vertelde dat hij z’n uien zelfs bewaart in de vriezer, maar dat doet ‘ie maar een paar minuten—niet te lang, anders wordt het een slappe bedoeling. Dat werkt trouwens ook prima, hoewel het bij mij toch net iets te kil werd, haha. Maar de koelkast is zeker de moeite.

Andere manieren om het snijden dragelijker te maken

  • Snijd de ui onder stromend water of vlakbij een open raam. De wind blaast het gifgasje eerder weg.
  • Gebruik een vlijmscherp mes — hoe sneller je snijdt, hoe minder tijd het enzym heeft om te reageren.
  • Snijd de wortelkant als laatste. Daar zit het meeste gif, dus als je die als laatste doet, krijg je minder tranen.
  • Draag eventueel een duikbril (serieus!) als je iets extreems wilt proberen — maar dat is misschien wat overdreven.

chilled onions on kitchen counter

Waarom ik denk dat koelen werkt (en misschien jij ook)

Misschien klinkt het als een fabeltje, maar ik heb het zelf getest: ui recht uit de koelkast snijden zorgt echt voor veel minder tranen. Het zorgt er simpelweg voor dat het gas minder snel ontsnapt. Mijn moeder zei vroeger altijd om snel te snijden, maar ik denk dat koelen nog effectiever is. in ons buurthuis hebben ze het ook geprobeerd en iedereen was verbaasd!

Misschien werkt het niet voor iedereen even goed — wie weet waarom uien nou precies bij iedereen anders reageren. Maar langs deze simpele weg kun je in ieder geval een hoop gesnotter en rode ogen besparen.

Dus, wat nu?

Volgende keer voordat je uien snijdt, gooi ze even in de koelkast. Of probeer wat water naast je snijplank neer te zetten. Je ogen zullen je dankbaar zijn. en mocht je tóch nog huilen, nou ja — in ieder geval weet je nu waarom het gebeurt. In ons kikkerland zijn uien gewoon een basis in de keuken, dus het is fijn als dat snijden een beetje leuker kan.

Heb jij nog eigen tips tegen tranen tijdens het koken? Deel ze hieronder, ik ben benieuwd!