Zo voorkom je dat je verse kruiden slap worden – handig en simpel!

fresh herbs preservation kitchen tips

Je kent het vast wel: verse kruiden kopen, vol goede moed in de koelkast leggen, en na een paar dagen zijn ze al slap, verkleurd of zelfs bruin. Super frustrerend, vooral als je net zin had in een frisse kruidenboost voor je eten. Maar geen paniek – er zijn een paar simpele trucs die ik zelf al jaren gebruik en die echt helpen om die fluttige peterselie, basilicum of bieslook langer knapperig te houden.

Waarom worden verse kruiden eigenlijk slap?

Dat zit ‘m vaak in vocht en temperatuur. Kruiden zijn eigenlijk levende plantjes die na oogst snel vocht verliezen. Te veel vocht maakt ze juist slap en rot, te droog droogt ze uit. En die koude koelkast? Niet alle kruiden vinden dat fijn. Mijn buurvrouw uit Amsterdam vertelde me laatst dat ze zelfs haar munt soms niet in de koelkast bewaart – gek toch?

De basics: zo bewaar je verse kruiden altijd goed

  • Handdoekje + potje: Wikkel je kruiden losjes in een licht vochtig keukenpapiertje en stop ze in een potje of een ziplockzak. Het vocht blijft vocht, maar niet te nat, snap je?
  • Glas met water: Bij sommige kruiden als peterselie en koriander kun je de stelen net als bloemen in een glas water zetten, daarna losjes bedekken met een plastic zakje – dit helpt veel mensen, ook mij dus.
  • Vries ze in: Oké, niet altijd sexy, maar fijn als je je verse voorraad niet snel op krijgt. Hak ze fijn, doe ze in een ijsblokjesvorm met een beetje olie of water (herkomst mama’s tip) en zoetzijg ze in de vriezer.

fresh herbs storage kitchen

Specifieke tips per kruidenblad

Basilicum? Die wil je absoluut niet in de koelkast. Zet ‘m gewoon in een glas met een beetje water op het aanrecht, liefst uit de tocht en zonlicht. Klinkt simpel, maar het werkt echt beter dan je denkt.

Rozemarijn en tijm zijn wat robuuster en houden van een droge, koele plek. Stop ze liever niet in te vochtige zakjes, dan gaan ze snel klappertanden.

Munt en koriander? Glas water, losse folie erover – net zoals bij peterselie. En gebruik ze binnen een paar dagen, voordat ze slap worden. In ons chattgroepje van de buurtmarkt riepen ze laatst ook allemaal: ‘vers kweken thuis is eigenlijk makkelijker’.

herbs in glass jar kitchen counter

Wist je dat…

Volgens een medewerker van de Albert Heijn kan je verse kruiden ook heel slim in speciale kruidenhouders bewaren. Die reguleren luchtvochtigheid nét wat beter dan een gewone zak of pot. Sinds ik dat probeerde, gaat er minder weg en hoef ik minder vaak naar de winkel te hollen.

En als je écht het maximale uit je kruiden wilt halen – probeer dan eens een plantje in huis te hebben. Op de vensterbank in Utrecht of Amsterdam is het prima te doen, en dan ben je verlost van het gedoe met bewaren. Net wat mama vroeger zei…

Kort samengevat

  • Niet te nat opslaan, maar ook niet laten uitdrogen
  • Gebruik water voor sommige zachte kruiden
  • Basilicum nooit in de koelkast
  • Overweeg vriezen als je niet snel door je voorraad heen komt
  • Denk eens aan een kruidenplant thuis – echt rustiger zonder gezoek

Je zult zien dat die slap wordende kruiden een stuk minder vaak voorkomen. tenzij je natuurlijk precies pech hebt met de batch… maar toch, het scheelt veel frustratie! Probeer het eens uit en laat vooral weten wat bij jou het beste werkt – ik ben benieuwd.